top of page

Verslo konsultacijos, ką verta žinoti

Kai išgirstu du žodžius „verslo konsultacijos“, neretai būnu skeptiška dėl jų teikiamos paslaugų kokybės. Toks požiūris daugybę metų dirbant srityje, kur neretai yra kreipiamasi verslo konsulatų pagalbos ar patarimo. Ir kartais deja atsitikdavo taip, kad negaudavome to rezultato, kurio norėdavome arba gaudavome labai bendrinius patarimus, kurie nebūtinai pritaikomi mūsų organizacijai. Ir čia ne apie tai, kad verslo konsultantai buvo ne kompetentingi – visi jie buvo savo srities profesionalai tam tikrame lygyje, tiesiog mes nebuvo pilnai pasiruošę tokiam darbo principui. Taigi, ką vertėtų žinoti ir kaip pasiruošti prieš kviečiant verslo konsulatus į savo namus?

Kada vertėtų kreiptis pagalbos į verslo konsultacijas teikiančius asmenis ar organizacijas?


Verslo konsultacijos yra paslauga, kurią teikia įmonės ar atskiri asmenys, kurie padeda įvairiausio tipo organizacijoms veikti bei gerinti tam tikras sritis. Sričių yra labai daug, vienas iš pavyzdžių galėtų būti projektų valdymas: tarkime organizacijoje sekasi prastai vykdyti projektus, jie visada vėluoja, žmonės nesupranta kokie žingsniai turi būti atlikti ir jų neatlieka ir t.t. Tokiais atvejais, jei organizacijos viduje pabandžius ištaisyti potencialias procese ar žmonių supratime egzistuojančias klaidas, nepavyksta pasiekti pagerėjimo, visada rekomenduotina kreiptis į išorinius žmones, kurie šviežiomis akimis galėtų pažvelgti į jūsų problemą.


Kaip pasiruošti verslo konsultacijoms?


Kartais nėra pagalvojama, kad itin svarbus yra pasiruošimo momentas prieš kviečiant verslo konsultantus į savo organizaciją. Taigi, iš ko pasiruošimas turėtų susidaryti?

  • visų pirma įsivardinkite, kokias sritis norite tobulinti

  • nuimkite dabartinį srities paveikslą – labai svarbu yra turėti dabartinę situaciją apibūdinančius kiekybinius rezultatus

  • nusistatykite, kokio pagerėjimo kiekybiniuose rezultatuose tikitės ir kokioje laiko kontekste

  • apsispręskite, kaip norėsite matuoti, ar verslo konsultacijų suteiktos paslaugos jums buvo sėkmingos ir suteikė naudą

  • apibrėžkite, kaip matuosite, ar darbai, kuriuos sutarėte su verslo konsultantais yra atliktas – angliškai yra plačiai naudojamas išsireiškimas „definition of done“

Jei bent truputį šiek tiek laiko praleisite galvodami apie aukščiau įvardintus kriterijus, yra didesnė tikimybė, kad po bendradarbiavimo su verslo konsultantais liksite patenkinti.

bottom of page