top of page

Komforto zona – ko tikėtis?

Komforto zona pagal apibrėžimą reiškia pažįstamą psichologinę būseną, kai žmonės jaučiasi ramūs ir (suvokia, kad jie) kontroliuoja savo aplinką, patiria mažą nerimo ir streso lygį. Nėra nieko blogo, jei žmonės yra komforto zonoje, bet ką tai reiškia įmonei, jei ji nori augti, rasti efektyvesnių darbo būdų ir pan. Ar tai reiškia, kad organizacijos su tokiais darbuotojais, kurie nėra iniciatyvūs ieškoti patobulinimų procesuose, įrankiuose, yra užblokuotos nuo augimo bei naujų galimybių?

Komforto zoną įmonėje radę žmonės tęs dabartinę veiklą ir išliks lojalūs tol, kol esama būsena situacija organizacijoje išliks stabili.

Egzistuoja nuomonė, kad žmonės, kuriems tiesiog tinka dabaritinė situacija ir neieško būdų, kaip padaryti kitaip organizacijoje, gali tapti tam tikru stabdžiu organizacijai inicijuoti pokyčius. Neretai taip ir atsitinka, tačiau yra ir geroji pusė, kai komandoje yra žmonių, kurie jaučiasi komforto zonoje:

  • būna ištikimi, kol aplinka nesikeičia,

  • egzistuojančios operacijos vykdomos taip, kaip turėtų.

Tačiau kaip ir bet kur kitur, komandoje reikia išlaikyti pusiausvyrą, kad ji netaptų sustingusi dėl to, kad žmonės nenori keisti darbo būdų ar ieškoti geresnių įrankių naudojimui.


Įsitikinkite, kad turite gerai subalansuotą komandą, kad komandos veikla vyktų, tačiau tuo pat metu ieškotų naujų galimybių, kuriuos būtų galima įgyvendinti pagerinant situaciją.

Komforto zonoje esantys žmonės gali būti įžeminimo elementas tiems, kurie yra pamišę kasdien bandydami naujus dalykus, tik pasirūpinkite, kad pokyčiams prijaučiantys žmonės neprarastų motyvacijos dėl nuolatinio pasipriešinimo iš kitų. Kad komandoje būtų tinkama pusiausvyra, visų pirma stenkitės suprasti, kokia priežastis lemia, kad žmonės nenori išbandyti naujų būdų: gal dėl žinių stokos, o gal nesaugu eksperimentuoti, dėl ankstesnių patirčių. Norėdami paskatinti žmones ieškoti naujų procesų, sprendimų, atlikite šiuos veiksmus:

  • Sukurkite aplinką, kurioje žmonės galėtų eksperimentuoti – kas savaitę skatinkite ir pasveikinkite ką nors naujo išbandžiusius komandos susitikimų ir asmeninių pokalbių metu.

  • Paskatinkite išmokti ko nors naujo – suorganizuokite savaitinį susibūrimą, kai visa komanda gali klausytis mokymų nuotoliniu būdu. Svarbiausia, kad skirtingas komandos narys kiekvieną savaitę atneštų jį dominančius internetinius mokymus ir visi jų klausytųsi bei galėtų aptarti.

  • Palaikykite sąrašą tobulintinų sričių, kad tie, kurie nori vis dėlto įgyvendinti naujoves, bet nežino, ką daryti, galėtų pasirinkti temą ir prie jos dirbti.

  • Parodykite skirtumą tarp patobulinto ir senojo darbo būdo, kad žmonės suprastų, kodėl pakeitimas buvo naudingas.

  • Sukurkite motyvacinį fondą žmonėms, kurie įgyvendins patobulinimus, kad viskas veiktų geriau. Tik nepamirškite aiškiai apibrėžti atlikto darbo ir vertinimo taisyklių.

Pabaigai.

Komforto zonoje esantys žmonės yra svarbūs tais atvejais, kai nėra didelių pokyčių ar rinkos pokyčių, galinčių turėti įtakos organizacijos veiklai. Šie žmonės, jei nėra neramumų, yra linkę būti lojalūs ir veikti kaip įžeminimo elementas tiems, kurie gali išprotėti dėl naujų funkcijų. Tačiau komandą formuoti tik iš žmonių, kurie yra laimingi taip, kaip yra, nepavyks ir reikia subalansuoti su tais, kurie yra labiau linkę ir pasiruošę įgyvendinti pokyčius.


bottom of page