top of page

Kultūra – „švęskime nesėkmes“.

Daugelis kompanijų kuria kultūrą, skatinančią žmones eksperimentuoti, išbandyti naujus dalykus, mąstyti nestandartiškai, nebaudžiant jų už blogus dalykus. Ši kultūra suteikia žmonėms daug laisvės, sukuria sceną ieškoti naujų galimybių, kurias galbūt žmonės bijotų išbandyti dėl galimų pasekmių. Tokia kultūra atveria verslui rasti naujus horizontus. Bet ar yra ką nors, apie ką turėtumėte pagalvoti prieš įgydvendindami tai?

Kad "šveskime nesėkmes" kultūra veiktų, organizacija turi būti pasirengusi.

Jei esate įmonė, kuri nori suteikti žmonėms galimybę mąstyti atvirai ir ieškoti naujų patrauklių produktų, paslaugų ir požiūrių, neužtenka vien teigti, kad nuo šiol organizacija leis žmonėms eksperimentuoti ir išbandyti naujus dalykus. Svarbu, kad jūs, kaip įmonė, būtumėte skaidrūs su įvairiomis potencialiomis rizikomis ir paruoštumėte žaidimų aikštelę eksperimentams. Tokiu būdu jūs ne tik sumažinate poveikį įmonei, bet ir padidinate įmonės bendruomenės informuotumą.


Yra tam tikrų veiksmų, apie kuriuos verta pagalvoti kuriant kultūrą „švęsime nesėkmes“:

  1. Padėkite išvengti pagrindinių organizacijos rizikų. Nustatykite organizacijos rizikos tolerancijos ribas ir paaiškinkite žmonėms – ne vieną, ne du kartus – tai turi būti nuolatinė veikla. Neužtenka ir rizikos valdymo standarto, pateikite tikslius pavyzdžius, kas labai pakenktų įmonei, kad jie žinotų, kokio poveikio vengti. Visada atminkite, kad žmonės bijo bandyti dalykus iš nežinojimo.

  2. Sukurkite saugią erdvę bandymams. Paruoškite smėlio dėžės aplinką, kurioje žmonės galėtų žaisti su įvairiais galimais patobulinimais.

  3. Suteikite galimybę kūrybiškumui. Skirkite laiko žmonėms išbandyti naujus darbo būdus – jei visi užsiėmę kasdieniais darbais, žmonėms neturės galimybių būti kūrybingiems.

  4. Skatinkite asmeninę atsakomybę – klaidos nėra kolektyvinės. Sukurkite forumą, kuriame žmonės galėtų pasidalinti savo nesėkmėmis ar klaidomis, apžvelgdami, ką išmoko. Labai svarbu, kad žmonės suprastų, kokias klaidas padarė, nes tai yra geriausias būdas mokytis, analizuojant „ką kitą kartą galėčiau padaryti geriau“. Klaidos nėra kolektyvinės, kiekvienas turėtų analizuoti tai, kur suklydo. Be to, svarbu, kad forumas būtų saugi erdvė būti sąžiningam ir atviram.

Pabaigai.

Jei esate organizacija, kuri nori turėti kultūrą, kurioje švenčiamos nesėkmės bei kuri veikia, skirkite šiek tiek laiko pasiruošimui ir padėkite žmonėms būti tam pasiruošusiems. Svarbu, kad žmonės turėtų laiko, jaustųsi laisvi ir suprastų ribas, kai bando būti kūrybiški diegiant naujus dalykus.

bottom of page