top of page

Daugiafunkcinis darbas: ko tikėtis ir kaip susitvarkyti?

Sparčiai besikeičiančiame pasaulyje daugiafunkcinis darbas tampa įprasta, kai daug žmonių tuo pačiu metu yra atsakingi ir verčiasi keliomis skirtingomis veiklomis. Didžiąją laiko dalį daugiafunkcinis darbas slepiasi už tokių žodžių kaip produktyvumas ir efektyvumas. Tačiau net jei darbdaviai mėgsta girdėti šiuos žodžius, o kai kurie žmonės yra geresni už kitus, ar yra kažkas, į ką reikėtų pagalvoti prieš einant iš proto dėl šių tendencijų?

Daugelis įmonių ieško greitai orientuojačių darbuotojų.

Dėl dabartinės realybės daugelis įmonių ieško žmonių, kurie galėtų dirbti daugiau nei su viena tema vienu metu ir galėtų prisitaikyti prie situacijų, kai ta pati tema keičiasi eigoje, o tai daro klausimo sprendimą dar sudėtingesnį. Dažnai daugiafunkcinis darbas slepiasi už tokių įgūdžių kaip produktyvumas ir efektyvumas. Nors yra daug situacijų, kai buvimas tokioje situacijoje, kur žmonių dėmesys yra išdalintas per daugybę sričių, gali sukelti įvairių pavojų.


Yra kaina, kurią reikia mokėti, kai žmonės tuo pačiu metu dirba su skirtingais klausimais.

Nors is visi tie madingi žodžiai skamba gerai, gali kilti daugybė pasekmių, jei neskiriamas tinkamas dėmesys.

  1. pasimentę susitarimai - pasitaiko daug situacijų, kai dėl didžiulio informacijos kiekio ar plataus atsakomybių spektro daug sutartų dalykų pasimiršta, tokiu būdu gali kilti papildomų diskusijų – tai yra laikas ir pinigai kiekvienai organizacijai.

  2. didelis streso lygis – žmonės, kurie vienu metu yra atsakingi už kelias funkcijas, dažniausiai turi sugebėti perjungti savo smegenis iš vieno klausimo į kitą – tokiais atvejais žmonės patiria didžiūlę įtampą.

  3. užduotys atliktos su netinkama kokybe – kai dėmesys paskirstomas keliems klausimams vienu metu, nėra įmanoma, kad visi klausimai bus išspręsti kokybiškiai, todėl organizacija turėtų atsakyti į klausimą - kiek ir kokių klaidų jie gali leisti daryti, ir kur geriau turėti specialistą tam tikriems dalykams.

  4. ne visos rizikos suprastos priimant sprendimus – taip, kartais nėra laiko ilgoms diskusijoms, bet pasirinkus kelią – greitus sprendimus, tai gali atnešti daug nežinomų rizikų, kurios gali paveikti skausmingai, todėl kiekviena organizacija turėtų aiškiai nustatyti kiekvieno lygmens įgaliojimus ir rizikos limitus.

Norint neatsilikti nuo tikrovės ir išlikti produktyviam, galima naudoti įvairias būdus.

  • laiko blokavimas kiekvieną dieną kiekvienam klausimui kalendoriuje ir jo laikymasis – svarbu, jei planavote tam tikrai temai skirti tam tikrą laiko tarpą, neatidarykite el. pašto, neskaitykite pokalbio žinučių, nekelkite telefono skambučio – tiesiog dirbkite tai, ką suplanavote.

  • suteikite prioritetus visiems klausimams pagal skubumą ir sudėtingumą – pirmiausia dirbkite su tais, kurie labiausiai dega ir reikalauja daugiausiai laiko – jausitės labiau atsipalaidavę, kai žinosite, jog liko tik nesudėtingi klausimai.

  • planuokite bent jau savaitei į priekį – kiekvieną penktadienį, prieš keliaudami į savaitgalį, peržiūrėkite kalendorių ir atitinkamai suplanuokite.

  • užblokuokite laiką sau kasdieniame kalendoriuje, kuris turėtų būti naudojamas skaityti el. laiškus ar įmonės naujienas, galvoti apie galimus patobulinimus jūsų atsakomybės srityje, dalyvauti mokymuose arba blogiausiu atveju gesinti nenumatytus gaisrus.

Pabaigai.

Šiame pasaulyje, kai vienu metu keičiasi tiek daug dalykų, žmonės turi vienu metu apdoroti ir supratsi daugybe įvairios informacijos. Šios situacijos neapsieina be jokių pasekmių organizacijai ar darbuotojui, todėl svarbu išmatuoti, kokia yra potenciali kaina, jei organizacijoje bus vienas konkretus asmuo, valdantis kelis klausimus. O darbuotojui imtis reikiamų priemonių, kurios padėtų susitvarkyti su greitai praeinančia aplinka.

bottom of page