top of page

Ar jūsų įmonė pasiruošusi leisti lyderiams veikti?

Paklauskite bet kurio įmonės savininko ar generalinio direktoriaus, ar jie norėtų turėti vadovų ir specialistų, kurie veiktų kaip tikri lyderiai, ir išgirsite garsiai ir aiškiai atsakymą, kad taip. Yra tam tikrų asmeninių įgūdžių, kuriuos turi turėti arba įgyti kiekvienas vadovas, kad būtų geras lyderis, tačiau jei žmogus turi įgūdžių, vis tiek kyla klausimas: ar kiekviena įmonė yra pasirengusi tam tikram lyderystės lygiui?

Lyderis yra asmuo, kuris veikia kaip savininkas ir nereikalauja nurodymų.

Asmuo, turintis lyderystės įgūdžių, paprastai yra tas, kuris nustato savo taisykles, žino ir supranta, koks yra jų ilgalaikis tikslas, ir mėgsta turėti tam tikrą laisvę diegti patobulinimus organizacijoje. Lyderiai yra tie, kurie gali stovėti už savo nuomonės ir ieškoti galimų sprendimų tose srityse, kuriose kažkas neveikia. Jie visada kvestionuos egzistuojančią situaciją ir nenaudos pirmojo „ne“ kaip galutinio atsakymo, o išbandys bent 3–5 įvairius būdus, kaip pakeisti status quo organizacijoje.


Kad ir kaip gražiai organizacija, pilna lyderių, skambėtų, svarbu suprasti, ar jūsų organizacija yra pasirengusi tokiems žmonėms.

Vienas iš svarbiausių dalykų žmogui, norinčiam pagerinti status quo organizacijoje, yra turėti įgaliojimus įgyvendinti pokyčius:

  • Jei organizacijos kultūra yra tokia, kad kiekvieną smulkmeną reikia suderinti ir aptarti, bet kuris pokyčio įgyvendimas užtruks amžius, nes žmogus tiesiog įstrigs nesibaigiančiuose pokalbiuose. Tai nereiškia, kad nieko neturėtų būti suderinta, bet turi būti aiški riba, kur lyderiui suteikiate įgaliojimus laisvai judėti į priekį. Be to gali atrodyti, kad nepasitikite žmogumi, todėl tikitės, kad žmogus nejudės jokia kryptimi, neinformuodamas ir nesuderinęs klausimų su kitais.

  • Jei įmonės darbo stilius yra per savaitę turėti daug įvairiausių susitikimų, kurių metų yra aptarimas jo darbo užduočių status, teikiamos ataskaitos ir taip toliau, tai taip pat sukels nepasitikėjimo jausmą. Tokia aplinka skatina suabejoti, ar į tave žiūri kaip į užduočių vykdytoją, ar į tą, kuris gali dirbti savarankiškai ir duoti rezultatą įgyvendinimo pabaigoje.

  • Jei įmonės vadovybė nerodys ženklų, skatinančių žmones veikti kaip savo srities savininkais, žmonės ir toliau klausinės nurodymų, kaip judėti toliau. Kaip vadovybė gali parodyti, kad nori, kad žmonės veiktų kaip lyderiai? Paprasta – patys turi imtis pokyčių įgyvendimo.

  • Jei įmonė kiekvienam žingsniui turi instrukcijas, tai iš tikrųjų apriboja žmonių galimybes būti nepriklausomiems, žiūrėti į dalykus savaip bei ieškoti geresnių būdų, kaip pasiekti rezultatą. Tai labai sunku įveikti, nes organizacijos ruošia instrukciją dažniausiai dėl to, kad žmonės žinotų ką daryti ir sutaupytų laiko, bet blogoji pusė yra ta, kad žmogus seks instrukcijas ir nieškos efektyvesnių kelių, galiausiai atsidursite tokioje situacijoje, kad be aiškių žingsnis po žingsnio instrukcijų nebus galima atlikti jokių naujų užduočių. Tokia aplinka dažnai užmuša bet kokias galimybes tobulinti lydersytės įgūdžius esamoje įmonės bendruomenėje.

Pabaigai.

Jei jūsų siekis yra lyderių vadovaujama įmonė, turite ištaisyti tam tikrus dalykus, prieš pardėdami prašyti visus veikti kaip lyderiais: suteikite laisvę veikti, nustokite tikrinti kiekvieną žingsnį, nustokite duoti nurodymus kaip pasiekti rezultatą, vietoj to paprašykite sugalvoti savo kelią, kaip viskas turi veikti. Kitu atveju tai gali tapti spastai žmogui, kuris turi lyderystės įgūdžių, bet jų negali išnaudoti dėl organizacijos nelankstumo.

bottom of page