top of page

Kas daro Projektų vadovą vadovu?

Įvairiose organizacijose egzistuoja skirtingi apibrėžimai, kas projektų vadovas yra. Kartais atrodo, kad projekto vadovo titulas naudojamas netinkamais atvejais, o tai gali sukelti įvairių nesusipratimų dėl lūkesčių, kuriuos galime tikėtis iš projektų vadovo vardą turinčių žmonių.

Projektų vadovas yra tas, kuris jaučiasi atsakingas už galutinį projekto rezultatą.

Būti atsakingam už projektą gali reikšti įvairius dalykus, tačiau daugiausia tai reiškia, kad projekto vadovas yra vadovas, kai:

  1. nebėga nuo atsakomybės, kai atsiranda problemų.

  2. ieško efektyviausių būdų, kaip pasiekti projekto rezultatą.

  3. supranta pagrindines projekto rizikas ir ieško joms sprendimų.

  4. pasitiki, bet patikrina, projekto komandos atliktas užduotis.

  5. komunikuoja projekto rezultatus suinteresuotosioms šalims, nes tai yra jo asmeninė atsakomybė.

  6. analizuoja ir supranta projekto suinteresuotąsias šalis ir parengia komunikacijos planą, atitinkantį kiekvieno poreikius.

  7. nebijo ieškoti sprendimų, kai atsiranda nežinomų pavojų.

  8. supranta, kad nėra projekto, kuris vyktų pagal planą.

  9. žino, kaip dirbti, kai nėra jokių instrukcijų.

  10. gerbia organizacijos veiklos metodus.

Sąrašą galima tęsti ir tęsti. Visa idėja yra ta, kad projektų vadovai yra tie, kurie veda šou ir sugeba naviguoti nežinomuose vandenyse.


Būti projektų vadovu nereiškia, kad esate vienas. Jūs turite projekto komandą, su kuria turite mokėti dirbti, kad pasiektumėte rezultatų.

Dažniausiai projekto komandos nariai nėra tiesioginiai projekto vadovo pavaldiniai, dėl šios priežasties tai yra dar sunkiau priversti grupę žmonių dirbti dėl bendro tikslo. Ši dalis yra svarbi, nes projekto vadovas turi turėti ne tik komandos valdymo įgūdžių, bet ir gebėti skaityti komandą, kad pastebėtų įvairias priežastis, kodėl kai kurie iš jų nesilaiko sutartų užduočių terminų iš projekto plano ir motyvuoti siekti rezultato.


Pabaigai.

Apibūdinant projektų vadovo vaidmenį, svarbu suprasti, kaip tam tikro lygio vadovą: projektų vadovas turi vadovauti komandai ir motyvuoti ją pasiekti reikiamų rezultatų, jaustis projekto vykdymo savininku ir gebėti dirbti su įvairiomis suinteresuotosiomis šalimis nežinomuose situacijose. Tokioms situacijoms nėra jokių instrukcijų.

bottom of page