top of page

Projektų valdymo įgūdžiai: kur juos pritaikyti?

Kažkaip taip atsitiko, kad atsidūrei projektų valdyme ir galvoji, kad tik tą ir moki? O gal norėtum išbandyti jėgas kur nors kitur? Kokius įgūdžius įgytus projektų valdyme galėtum pritaikyti kitose srityse?

Igūdžiai, kuriuos projektų vadovai turi

Prieš pradedant gilintis į projektų valdymo įgūdžių rinkinį, aptarkime, koks skirtumas tarp projektų vadovų bei projektų koordinatorių. Kai stebi projektų vadovų darbą, kartais gali atrodyti, kad didžioji jų darbo dalis susijusi su projekto užduočių koordinavimu, kaip:

  • skambučių, susitikimų organizavimas

  • susitikimo minučių ruošimas

  • patvirtinimų ir parašų rinkimas iš įvairiausių suinteruosotojų šalių

  • projekto plano ir užduočių sekimas

  • reikalingos informacijos rinkimas

  • nustatytų taisyklių ir procesų laikymasis

  • nustatytų formų pildymas

  • projekto progreso pristatymas projekto valdymo grupei

Ir daugybė kitų veiklų, kurios atrodo visiškai nesudėtingos ir nereikalaujančios ypatingų įgūdžių, nes viskam gali būti paruoštos instrukcijos. Ir kaip sudėtinga sekti instrukcijas? Tiesa?


Tuo tarpu projektų vadovas daro tiek daug kitų darbų, kurie neretai yra sunkiai pastebimi, bet kuria didžiulę vertę bei ko nedaro projekto koordinatorius, kaip:

  • Suinteresuotojų šalių valdymas: niekur nėra jokių instrukcijų, kaip dirbti su skirtingomis suinteresuotosiomis šalimis. Tiesa, yra tam tikros pasaulinės praktikos, bet jos nepaaiškina kaip dirbti su kiekvienu žmogumi, kuris turi savo vertybes, poreikius, tikslus, darbo principus, nuotaikas, streso lygį, įtaką sprendimų priėmimui ir taip toliau. Dirbant projektų vadovų turi gebėti identifikuoti visus šiuos skirtingus žmonių aspektus tam, kad gautum reikiamą paramą projekto įgyvendinimui. Norint sugebėti įsivardinti skirtingus suinteresuotojų šalių poreikius praverčia ne tik įgyta patirtis, bet ir asmeniniai įgūdžiai: empatija, charizma, analitinis mąstymas.

  • Komandos valdymas: projekto komanda dažniausiai yra sudaryta iš žmonių, kurie dirba skirtinguose departamentuose, turi skirtingus tikslus, kuriuos jiems nustato jų tiesioginiai vadovai, ir projektų vadovas yra atsakingas už šios žmonių grupės bendrą rezultatą, nors formaliai nurodymų duoti kaip ir nelabai gali. Tam, kad komanda dirbtų, geras projektų vadovas turi mokėti girdėti ir suprasti komandos narių poreikius bei tai, kas juos motyvuoja, tam, kad projekto planas būtų įgyvendintas.

  • Komunikacija: jei projektas turės didžiulę įtaką visai organizacijai, gerai apgalvotas ir paruoštas projekto komunikacijos planas yra būtinybė. Tokį planą gali paruošti tik toks, projektų vadovas, kuris gerai supranta ir pažįsta savo suinteresuotąsias šalis.

  • Rizikų valdymas: numatyti tai kas nematoma. Jei žmogus dirbo projektų vadovu, kuris gilinasi iki smulkmenų, kokia projekto apimtis bei kokioje aplinkoje projektas veiks, jis gebės numatyti galimas situacijas, kurias gali nutikti projekto įgyvendinimo laikotarpiu.

Paskutinės mintys

Geras projektų vadovas, gali kilti karjeros laiptais įvairiose srityse pardedan nuo įvairiausių ekspertų ir baigiant vadovaujančiomis pozicijomis. Taip yra ne vien todėl, kad valdymas įvairaus plauko projektus, turėjo galimybę vystyti tokius įgūdžius, kaip komandos ir suinteresuotojų šalių valdymas bei komunikacija. Bet ir gilinti kitus asmeninius įgūdžius, kaip empatija, charizma, analitinis mąstymas. Visi šie profesiniai ir asmeniniai įgūdžiai yra daugialio skirtingų pozicijų pagrindas.

bottom of page