top of page

Strateginis valdymas - svarba ilgalaikei veiklos sėkmei

Kas yra strateginis valdymas? Kokią vertę kuria šis labai neretai nemažai laiko atimantis procesas? Tai yra pakankamai dažnai užduodami klausimai, bandant suvokti, kiek laiko reiktų investuoti diegiant strateginio valdymo metodikas organizacijoje.


Strateginis valdymas ir jo rūšys

Priklausomai nuo organizacijos bei jos veikimo srities, gali būti keli strategijos valdymo variantai žvelgiant iš trukmės pusės, t.y. kaip toli į priekį organizacija planuoja. Rūšys yra tokis: ilgalaikė strategija ir trumpalaikė strategija.

Trumpalaikė strategija - jei organizacija veikia labai greitai besikeičiančioje aplinkoje, organizacija gali planuoti tik metus į priekį bei ruošti konkretų veiksmų planą tik artimiausiam ketvirčiui. Šiuo atveju tai būtų trumpalaikės strategijos planavimas.

Ilgalaikė strategija - tuo tarpu stabilesnėje aplinkoje veikianti organizacija, gali planuoti nuo 3 iki 5 metų į priekį bei dėlioti detalų veiksmų planą artimiausiems 6 – 12 mėnesių. 3 – 5 metų strategija dažniausiai yra vadinama ilgalaike strategija.


Kokia strateginio valdymo svarba, organizacijos sėkmei?

Strateginis valdymas yra įrankis, padedantis organizacijai planuoti ateitį bei aiškiai komunikuoti likusiai organizacijai keliamus tikslus bei nustatyti lūkesčius, kokių rezultatų organizacija tikisi iš jos bendruomenės.


Kiti labai svarbūs elementai, kuriuos suteikia strateginis valdymas yra tai, kad organizacijose, kuriose egzistuoja strateginio valdymo funkcija, yra paprasčiau suprasti:

  • kur organizacija yra

  • kuo ir kur organizacija nori būti

  • kaip organizacija sieks to, kuo nori tapti

  • kaip ir kada matuos pasiektus rezultatus bei jų atitikimą sutartai vizijai

  • kaip organizacijos darbuotojai bus skatinami siekti organizacijos strateginių tikslų


Apibendrinant, strateginio valdymo tikslas yra ne tik nustatyti, susitarti ir stebėti sutartus trumpalaikius ir ilgalaikius tikslus, bet ir suteikti daugiau skaidrumo organizacijos darbuotojams, kur link organizacija juda ir ar jie nori būti jos dalimi.

bottom of page