top of page

Resursų valdymas projektų ir algile valdyme: pagrindiniai skirtumai ir privalumai

Tradiciniame projektų valdyme bei visiškai tradicinio Agile valdymo metu resursų valdymas yra atliekamas visiškai skirtingai, nors tikslas paties proceso toks pats: gauti reikiamus išteklius, žinoti, kur tie ištekliai yra, suprasti, kada tie ištekliai atsilaisvins. Tai kokie pagrindiniai skirtumai tarp projektų valdymo ir agile valdymo, kai kalbame apie resursų valdymą?

Projektų valdymas ir Agile valdymas: kokie pagrindiniai skirtumai resursų valdyme?

  • Vienas iš labiausiai žavinčių dalykų Agile valdyme yra tai, kad visa ši metodologija veikia tik tada, kai kiekvienai produktų sričiai yra 100% dedikuoti žmonės. Tai yra, ši komanda dirba su visais pakeitimais susijusiais su tam tikru produktu. Jie visus metus (ar du, ar tris, priklauso nuo organizacijos sprendimo) dirbs su skirtingais pakeitimais, bet toje pačioje produkto srityje bei komandoje.

  • Toks resursų valdymas Agile valdyme labai padeda ir organizacijos biudžetavimo procesui, t.y. suskaičiuojami reikalingi kaštai komandai išlaikyti (ir visi kiti papildomi išoriniai kaštai) ir viskas. Tai labai naudinga ir resursų valdyme, nes labai daug proceso žingsnių tiesiog nebereikia: resursai būna suplanuoti metams ar ilgiau ir jie dirba su tiek pokyčių, kiek gali paimti pati komanda.

  • Vienas iš minusų dedikuotų komandų yra tai, kad labai neretai, organizacijos operaciniai kaštai yra didesni, nei vykdant pokyčius įprastu projektų valdymo būdų ir skiriant žmones, ten, kur jie reikalingi ir didžiausio prioriteto klausimams.

  • Kitas dalykas, kurį svarbu paminėti yra tai, kad labai dažnai organizacijose egzistuoja sritys (pvz. jei kalbame apie informacines technologijas taip gali būti su "core" sistema), kurios visada vienu ar kitu būdų yra įtakojamos visų pokčių. Tokiais atvejais, norint turėti 100% dedikuotas komandas, tokio lygio specialistų turi būti ko ne dvigubai daugiau.

  • Projektų valdyme dažniausiai žmonės dirba prie kelių projektų vienu metu, taip sunkiau išlaikyti dėmesį, suprasti, kur, kuris žmogus prie kokio projekto kiek laiko praleidžia ir kur galbūt jų reikia mažiau ar daugiau, tačiau toks būdas organizacijoms kainuoja mažiau.

  • Kai kalbame apie technloginius resursus, nei projektų valydmas, nei Agile valdymas didelės įtakos neturi. Įvairiausi įrankiai, aplinkos, bus vis vien reikalingos ir jas reiks valdyti bei prižiūrėti žmonėms, kurie tikrai nėra produktų komandos (Agile valdymo atveju) ar projektų komandos nariai.

Nėra vienos taisyklės, kuris pokyčių valdymas yra teisingesnis, kai kalbame apie resursų valdymą. Visada labai svarbu suprasti, kaip organizacija veikia, kokius pokyčius dažniausiai atlieka bei kokios organizacijos apimtys.

bottom of page