top of page

5 meilės kalbos suinteresuotųjų šalių valdyme

Suinteresuotųjų šalių valdymas yra labai plati tema ir svarbi bet kurios funkcijos organizacijoje dalis: visose užduotyse, kurias turite atlikti, dalyvauja suinteresuotosios šalys, kurios gali būti paveiktos, informuotos, paprašytos veikti ir pan. Todėl svarbu suprasti, kas yra jūsų suinteresuotosios šalys, kaip priversti juos tikėti tuo, ką jūs siūlote, ir pasiekti, kad jie jus palaikytų.

Kokios gali būti suinteresuotosios šalys?

Paprastai suinteresuotąsias šalis galite suskirstyti į įvairias grupes, pvz. vidines ir išorines suinteresuotąsias šalis. Tie, kurie priima sprendimus ir tie, kurie veikiau yra nuomonės formuotojai. Kitas skirstymas į kategorijas yra pagal pokyčio ar rezultato, kurį norite pasiekti, poveikį. Remdamiesi visomis šiomis kategorijomis, kreipiate savo veiksmus ir bendravimą su įvairiomis suinteresuotųjų šalių grupėmis, kurios padėtų jums pasiekti tikslą. Bet ar yra kitų elementų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį?


Kaip kreiptis į įvairias suinteresuotąsias šalis, kad pasiektumėte rezultatų, kurio siekiate?

Vienas išmintingas žmogus man patarė, kad „sprendimus priima ir nuomonę reiškia žmonės, o ne organizacijos atstovai, neturintys tapatybės ar asmeninių vertybių“, todėl verta pagalvoti apie suinteresuotąsias šalis kaip žmones, turinčias savo poreikius ir skirtingus požiūrius, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, kad būtų pasiektas reikalingas sprendimas ar suteikta parama.


Kaip ir bet kuriuose santykiuose, taip ir su interesuotomis šalimis yra įvairių sričių, apie kurias verta pagalvoti. 5 meilės kalbos suinteresuotųjų šalių valdyme:

  1. Paslaugos – kai kurie žmonės veikia taip, kad jei norite ką nors padaryti, turėtumėte parodyti, kad nesate pasiruošęs jiems padėti, pavyzdžiui: jei jums reikia 2 su projektu susijusių rezultatų, pavyzdžiui, verslo naudų ir verslo reikalavimų aprašymas, ir tai yra suinteresuotosios šalies atsakomybė, su kuriaturite dirbti. Jei paprašysite, kad viską padarytų tas žmogus, galite sulaukti atstūmimo „tu viską meti ant manęs, o ką darysi tu?“. Tokiais atvejais svarbu pasiūlyti pagalbą, sakydami, kad padėsite su viena dalimi, kad būtų paruošta kita.

  2. Nauda – čia svarbu pateikti apčiuopiamą vertę, kurią gaus suinteresuotoji šalis: galbūt jam reikės skirti mažiau laiko kai kurioms užduotims įgyvendinti po jūsų pakeitimo, galbūt tai leis atlikti sudėtingesnes funkcijas arba tai leis suinteresuotajai šaliai įgyti naujų įgūdžių, kurie sudarys sąlygas augti.

  3. Dėmesys – galbūt suinteresuotoji šalis, su kuria jums reikia dirbti, mėgsta būti dėmesio centre, tai reiškia, kad gali būti svarbu, kad suinteresuotosios šalies vardas būtų įvardytas ir matomas kaip viso proceso dalis.

  4. Pripažinimas – kai kuriai žmonių grupei svarbu, kad jų nuomonė būtų vertinama, pripažinta, jie jaustųsi įsitraukę ir kontroliuojantys situaciją, o tai reiškia, kad be jų nebus imtasi veiksmų. Tokiais atvejais būtinai paminėkite, kad kreipiatės į suinteresuotąją šalį dėl to, kad vertinate jo nuomonę ir į jį bus kreiptasi, jei veiksmų planas pasikeis.

  5. Bendrosios vertybės – ši meilės kalba yra viena iš sunkiausių, nes bandydami pradžiuginti suinteresuotąją šalį, turite apeliuoti į jo vertybes, akcentuodami, į kurias organizacijos vertybes bus atsžvelgta, pavyzdžiui: galbūt jūsų užduotis padidins supratimą ir atsakingumą dėl pinigų valdymo organizacijoje, kas gali būti svarbu jūsų suinteresuotojai šaliai.

Paskutinės mintys

Kiekviena suinteresuotoji šalis yra asmuo, turintis savo poreikius ir būdus, kaip jis nori, kad viskas atrodytų. Siekdami sutarimo tarp savo suinteresuotųjų šalių pabandykite suprasti, kokie yra suinteresuotąją šalį motyvuojantys veiksniai, skatinantys suteikti paramą, kurios jums reikia norint įgyvendinti užduotį.

bottom of page